20. jún je Svetový deň utečencov (World Refugee Day 2003)

19.06.2003 Celý región

20. jún vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN svojou rezolúciou č. 55/76 z decembra roku 2000 za Svetový deň utečencov.\r\nOd roku roku 2001 si tak celý svet jednot...
20. jún vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN svojou rezolúciou č. 55/76 z decembra roku 2000 za Svetový deň utečencov.
Od roku roku 2001 si tak celý svet jednotne pripomína Svetový deň utečencov tento deň v roku.

V minulých rokoch v jednotlivých krajinách sveta vyhlásili za Deň utečencov rozličné dni v júni alebo októbri (napr.na Slovensku od roku 1996 Medzinárodný deň utečencov 16.júna - podľa európskej tradície, v niektorých krajinách si pripomínali Týždeň utečencov v priebehu júna, Poľsko malo Medzinárodný deň utečencov v októbri a dátum 20. jún bol predtým známy ako Africa Refugee Day. )

Hlavným zámerom Svetového dňa utečencov je predovšetkým upozorniť na problémy a životné podmienky utečencov a vzbudiť záujem verejnosti a médií o túto problematiku. Organizátori chcú zároveň v rámci široko koncipovanej kampane informovať verejnosť o tom, že problém utečencov sa netýka len krízových oblastí . Utečenci žijú aj medzi nami na Slovensku a mnohí
z nich si tu našli svoj nový domov a uplatnili sa v zamestnaní.

V rámci jednotlivých podujatí (koncerty, happeningy, výstavy, mediálne podujatia atď) UNHCR a mimovládne organizácie predovšetkým zdôrazňujú myšlienku prínosu utečencov, rešpektu voči nim, voči ich životným problémom a odhodlaniu, s akým sa utečenci snažia tieto problémy prekonať.

Skúsenosti zo sveta dokazujú, že myšlienky porozumenia, tolerancie a humanitnej pomoci utečencom prijíma verejnosť najadekvátnejšie, ak sú tlmočené práve prostredníctvom známych osobností v rámci široko koncipovaných podujatí..
Svetový deň utečencov má zároveň vládam jednotlivých krajín pripomenúť ich medzinárodnoprávne záväzky v oblasti starostlivosti o utečencov, ako aj dostupné nástroje medzinárodnej ochrany utečencov.

Koncerty a iné kultúrno- spoločenské podujatia mávajú zvyčajne, podobne ako aj v iných demokratických krajinách vo svete benefičný charakter. Náklady na organizáciu koncertu čiastočne pomáhajú pokryť významní sponzori.
(pozn: V minulosti sa UNHCR takto podarilo získať pre podobne zamerané podujatia Koncert pre Kosovo , či predošlé Dni utečencov účinkujúcich ako Janu Kirschner, Mariána Vargu, Jara Filipa, Oskara Roszu, Roba Grigorova, Vidiek, Katarínu Hasprovú, Ženu z lesoparku, The Backwards, Marcela Palondera a Kat Korcek, Roba Opatovského, Plus mínus , Prievan, Ibrahima Maigu, Tweens, Roba Pappa, Pavla Hammela, Katku Knechtovú a Pehu, Fredy \'s Dance Group aďalších)

Svetový deň utečencov 2003

Hlavným zámerom Svetového dňa utečencov 2003 je upozorniť na problémy mladých ľudí - utečencov, v zmysle hesla \"Refugee Youth --Building the Future : An investment in refugee youth is sound investment for a better world. \"
OSN chce upriamiť záujem médií a verejnosti na otázky postavenia detí a mladých ľudí na úteku, ako aj na problémy, s ktorými musia v tejto situácii zápasiť (násilie, odlúčenosť od domova, násilné verbovanie do armády, obmedzený prístup mladých utečencov k vzdelaniu
v niektorých krajinách a pod).

(PhDr. Mária Čierna - hovorkyňa UNHCR)
 

Vyberte región